Na czym polega obróbka kawy metodą anaerobic?

0
42

Kawa towarzyszy nam niemalże codziennie. Dlatego też coraz więcej osób zaczyna interesować się jej różnymi rodzajami i sposobami przygotowania. Importerzy i producenci oferują wiele różnych rozwiązań, dzięki czemu często można testować nowości. Jednym z ciekawszych trendów na rynku kawowym jest obróbka kawy metodą anaerobic. Co to takiego i dlaczego warto spróbować takiej kawy?

Obróbka kawy metodą anaerobic – o co chodzi?

Sposób obróbki kawy jest niezwykle ważny, jeśli chodzi o to, jak napój będzie smakował. Obróbka kawy metodą anaerobic polega na pozostawieniu ziaren w szczelnie zamkniętej beczce lub zbiorniku bez dostępu powietrza na około 20 godzin. Oprócz ziaren, w zbiorniku są miąższ i pozostałe resztki owoca, których pozbyto się w depulperze. W takich warunkach dochodzi do fermentacji, która wywołuje zupełnie inne wrażenia smakowe niż w przypadku tradycyjnej obróbki. W procesie tym powstaje dwutlenek węgla, a ciśnienie w komorze się zwiększa. Skutkuje to m.in. bardzo specyficznymi, intensywniejszymi aromatami i smakami.

Dlaczego warto wybrać taką kawę?

Przede wszystkim warto spróbować jej ze względu na różnorodność smaków i aromatów, „szaloną” kwasowość i kremowe body. Obróbka anaerobowa u importera kawy surowej – Bero pozwala na uzyskanie zupełnie nowych doznań smakowych, które można określić jako bardziej złożone, głębsze i intensywniejsze niż te, jakie oferuje „tradycyjna” obróbka kawy.

Podsumowując, obróbka kawy metodą anaerobic to coraz popularniejszy trend na rynku kawowym, więc na pewno warto jej spróbować. Pozwala ona na uzyskanie zupełnie nowych doznań smakowych, które można określić jako bardziej złożone, głębsze i intensywniejsze niż te, jakie oferuje tradycyjna kawa. Ponadto, kawa anaerobowa nie straci swoich walorów smakowych czy zapachowych zbyt szybko. W naszej ofercie w obróbce anaerobic jest kawa zielona arabica Nicaragua San Jose Javanica Fincas Mierisch.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here